PTT multimedia en Quote lanceren Planet Internet

Vanaf het voorjaar van 1995 zal Planet Internet, een joint-venture van onder andere PTT Multimedia en uitgeverij Quote Publishing, goedkoop en gebruiksvriendelijk toegang verlenen tot het wereldwijde computernetwerk Internet. Eind 1995 zal vanuit vrijwel geheel Nederland tegen lokaal tarief kunnen worden ingebeld. Bij de lancering geldt dit voor de Randstad. Planet Internet biedt behalve electronic mail-faciliteiten en volledige interactieve toegang tot het Internet, een breed scala aan eigen diensten waaronder elektronische kranten en tijdschriften, informatiediensten, live- discussiegroepen en conferenties, spelen, home-shopping en educatieve diensten.

Planet Internet hoopt een belangrijke rol te vervullen in de stormachtige ontwikkeling van het Internet tot een massaal geaccepteerd medium naast de bestaande media. Het Internet telt bijna 30 miljoen gebruikers en maakt op dit moment wereldwijd een explosieve groei door van naar schatting 7,5 % per maand.

PTT Multimedia heeft een meerderheidsbelang in Planet Internet. Quote Publishing, uitgever van de tijdschriften Quote, Elle, Elle Wonen en Sante, heeft een minderheidsbelang en is verantwoordelijk voor het mediaconcept van Planet Internet. Unisource Business Networks levert de infrastructuur in de vorm van een landelijk netwerk.

Software

De speciaal voor Planet Internet ontwikkelde software betekent een revolutie op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Bij de start zal een modemsnelheid tot 14.400 baud worden ondersteund, die binnen afzienbare tijd zal oplopen tot 28.800 baud en ISDN. Zeven dagen per week staat abonnees een telefonisch te bereiken supportdesk ter beschikking.

Toepassingen Planet Internet

Planet Internet biedt geintegreerde e-mail faciliteiten, waarmee de abonnees wereldwijd persoonlijke berichten kunnen verzenden. Behalve toegang tot het Internet biedt Planet Internet eigen diensten als elektronische kranten en tijdschriften, entertainment en games, financiele informatie en informatiediensten over onder meer kunst en cultuur, computers, sport, hobbies, gezondheid en mode. Voorts zijn er de zogeheten Fora, waar abonnees berichten voor elkaar kunnen achterlaten over allerlei onderwerpen naar eigen keuze.

Er kan via Planet Internet live worden geconverseerd, waarbij zinnen worden ingetypt die tegelijkertijd op het scherm verschijnen van de andere deelnemers aan het gesprek. Hierbij bestaat de mogelijkheid om iemand apart te nemen en een 1 op 1 gesprek te voeren. Op een vaste tijd in de week kunnen abonnees in online-conferenties vragen stellen aan experts op een bepaald gebied of mensen die in het nieuws zijn.

Daarnaast komen er educatieve diensten. Zo zal Planet Internet in de vooravond huiswerkklassen openstellen, zodat scholieren direct vragen kunnen stellen aan docenten.

Tenslotte biedt Planet Internet aparte ruimte voor commerciŽle informatie en home-shopping. Bedrijven en organisaties kunnen met elektronische brochures, advertenties en nieuwsbrieven informatie over hun produkten en diensten geven. Vragen en opmerking van klanten en geÔnteresseerden kunnen per e-mail worden beantwoord. Desgewenst kan een produkt worden besteld, dat per postorder bij de klant wordt bezorgd.

Voor meer informatie over Planet Internet wordt met ingang van maandag 21 november een informatienummer opengesteld onder nummer 06-8683.