Democratie en Beleid

De overheid wil de ontwikkeling van de `electronische snelweg' bevorderen om zo een concurerrende positie te krijgen in de informatie- en telecommunicatietechnologie.

Technologisch beleid

Lange tijd heeft Nederland zich niet bekommerd over informatietechnologie, terwijl het een zeer snel groeiende bedrijfstak is. Ook vertegenwoordigers van het Nederlandse bibliotheekveld maakten hun zorgen over het informatiebeleid duidelijk aan de nieuwe bewindslieden. De politici beginnen het belang van een digitale snelweg in te zien. In de troonrede kwam naar voren dat de regering nog voor de jaarwisseling met een actieplan komt.

De VVD heeft het Highway Platform Nederland (EPN) gelanceerd. Hierin gaan politici en ondernemingen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om te experimenteren met de digitale snelweg.

De Nederlandse overheid besefte steeds meer dat ze iets moest ondernemen en kwam in december 1994 met het Nationale Actieprogramma Elektronische Snelwegen.

De overheid wil de ontwikkeling van de digitale snelweg sterk bevorderen. Dit wil ze vooral doen door voorwaarden te scheppen, waar bedrijven en organisaties vervolgens gebruik van kunnen maken.

Gelijktijdig werd ook een rapport aan de minister van Verkeer en Waterstaat aangeboden door de Commissie van Advies inzake Post en Telecommunicatie, opgesteld in het kader van het Nationaal Telecommunicatie Initiatief.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken kwam ook met een reeks nota's: Beleidsnota Informatievoorziening Openbare Sector 1, 2 en 3. Hierin wordt meer ingegaan op de informatievoorziening van de overheid en hoe deze zal aansluiten op de digitale snelweg. Ondertussen heeft het Ministerie van Economische Zaken nog een aantal dossiers geschreven:

Wet openbaarheid van bestuur

In 1992 is de Wet openbaarheid van bestuur in werking getreden. Het doel van deze wet is een 'goede en democratische bestuursvoering'. Het functioneren van deze wet is onderzocht in een exploratief onderzoek.

Rathenau instituut

Het Rathenau instituut (voorheen NOTA) doet onderzoek naar de invloed van technologie op de samenleving. Dit komt tot uiting in onder andere studies en rapportages aan het parlement.

Met als doel het verbreden van het openbare debat over de toekomst van de telecommunicatie, is een agenda opgesteld. Hierin wordt niet alleen ingegaan op de economische en technische aspecten, maar ook de maatschappelijke, juridische en culturele aspecten.

Welke vragen en problemen roept de informatisering van de samenleving op, voor de Nederlandse parlementaire democratie? Deze vraagstelling was de basis voor een bundel met toespraken, studies en essays. De bundel Orwell of Athene heeft als bron gefungeerd voor een rapportage, waarin een beeld wordt geschetst vanuit het perspectief van het parlement. Zie voor juridische informatie, zoals het cryptografieverbod, de Juridische pagina.